Posted by: Erika Repassy | July 5, 2023

Férfiak és a jóga, avagy esetleg vannak kétségeid? Válaszolunk:)

  1. Félek, hogy nem leszek elég erős vagy rugalmas a jógához. Mit tehetek?
  • A jóga nem arról szól, hogy már az elején tökéletesen teljesíts. Az erő és a rugalmasság fokozatosan fejlődik a rendszeres gyakorlás során. A legfontosabb az, hogy elfogadd saját határaidat és a saját tempódban haladj. A jóga egyéni út, pont az a legjobb és a legfontosabb, hogy mindenki a saját testének és képességeinek megfelelően gyakorolhat.
  1. Kétségeim vannak a jógával kapcsolatban, hogy megbirkózom-e a kihívásokkal. Mit tegyek, ha nem sikerül egy ászana?
  • A jóga nem arról szól, hogy mindent tökéletesen elvégezz, elfogadás és türelem szükséges a fejlődéshez. Ha nem sikerül egy ászana vagy technika, ne ess kétségbe. Figyelj a test jelzéseire, az oktató instrukcióira és koncentrálj a légzésedre.
  1. Kényelmetlenül érzem magam, ha az órákon a nők többségben vannak. Mit tehetek, hogy komfortosabban érezzem magam?
  • Fontos megértened, hogy a jóga mindenki számára nyitott és befogadó. Eredendően a jóga férfi műfaj volt, de mire átjutott a nyugati világba, elnőiesedett. Itt az ideje, hogy Ti, férfiak ismét a jógamatracra lépjetek és tegyetek az egészségetekért. Találkozz más férfi jógagyakorlónkkal, akikkel együtt gyakorolhatsz. Ne félj, nem vagy egyedül:)
  1. Attól tartok, hogy kudarcot vallhatok vagy nem érem el az elvárt szintet. Mit tehetek, hogy kezeljem ezt a szorongást?
  • A jógában a cél nem a versengés vagy az elvárt szint elérése. Koncentrálj a saját fejlődésedre és haladásodra. A legfontosabb, hogy élvezd a jógagyakorlást és kapcsolódj a testedhez és figyeld az elmédet. Igyekezz a jelen pillanatban maradni, a légzésre koncentrálni, és elfogadó módon közelíteni a gyakorláshoz.
  1. Nem vagyok biztos benne, hogy a jóga nekem való. Miért érdemes a férfiaknak jógát gyakorolni?
  • A jóga számos előnnyel járhat a férfiak számára. Segíthet a test erősítésében és rugalmasságának növelésében, a stressz és a szorongás csökkentésében, az egyensúly és a nyugalom megtalálásában. Emellett javítja az állóképességet, a koncentrációt és a teljesítményt. A jóga olyan gyakorlat, amely segíthet a testi és lelki egészség fenntartásában, valamint a mindennapi élet kihívásaival való megbirkózásban.

Fontos megértened, hogy a fenti félelmek természetesek, de a jóga egy olyan gyakorlást, életstílust és közösséget biztosít, amely maximálisan támogatja a személyes fejlődést és az önelfogadást.


Categories