Erika

MMFC0233finxRépássy Erika

Okleveles Iyengar Jóga oktató Intermediate Senior 2 (2018), mentoráló oktató, nemzetközi vizsgáztató (Introductory, Intermediate Junior 1-2-3)

 

 

2002-ben Londonban találtam rá a jógára a turizmus, diplomácia, marketing, tánc és a zene világa után. Hosszabb külföldi kiküldetésem nyújtott lehetőséget arra, hogy napi szinten tanuljak a világ neves oktatóitól. Ezek a találkozások szoros és meghatározó köteléket hoztak létre köztem és a jóga közt.
A londoni Iyengar Jóga Intézet után tanulmányaimat az írországi Dublinban folytattam, ahol 2006-ban sikeresen elvégeztem a tanárképző iskolát, ezt további képzés követte a nagy presztizsű new yorki intézetben. Az évek során számtalan workshop-on vettem részt a világ vezető Iyengar jóga oktatóival, köztük egyszer magával B.K.S. Iyengar mesterrel a 2005-ös Yoga Journal konferencián Colorado államban.
Jelenlegi tanárom férjem, Kevin Gardiner (USA) és Sheila Haswell (UK). 2005. tavasza óta tanítok mint okleveles Iyengar Jóga oktató Írországban, jelenleg Magyarországon és külföldön (főleg Szlovéniában), illetve tanítok, szervezem, tolmácsolok és asszisztálok a hazai Iyengar jógaoktató képzésben 2007. óta, az utóbbi években pedig rendszeresen vizsgáztatok Európa különböző országaiban. Eddig hatszor jártam az indiai Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban az Iyengar család óráin. A 2011-es alapítás óta 7 évig szolgáltam a Magyar Iyengar Jóga Szövetség elnökeként.

Erika Repassy
Certified Iyengar yoga instructor – Intermediate Senior 2 (2018), mentoring teacher, international assessor (Introductory, Intermediate Junior 1-2-3)


I found yoga after years in tourism, marketing, dance and music. Living abroad for a long while I had the opportunity to study with leading Iyengar yoga teachers in Europe and the USA creating a strong bond between yoga and myself.
I started the exploration of the Iyengar method in the Iyengar Yoga Institute in Maida Vale, London in 2002, followed by further tuition in Dublin where I also got certified in 2006 and later in the Institute of New York City. I feel privileged for having the chance of taking workshops with insightful and inspiring teachers including Guruji, BKS Iyengar himself at the Yoga Journal Conference, Estes Park, Colorado in 2005.
My present teacher is my husband, Kevin Gardiner (USA) and Sheila Haswell (UK). I have been to the Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute in Pune, India, six times. I have been teaching in Hungary and internationally (Ireland, Slovakia, Slovenia, Greece) since 2005.  I have been involved in teacher training as translator, organizer, trainer since 2007 and I have been assessing internationally since 2016. I also have served as chair of the Iyengar Yoga Association of Hungary for 7 years.

Contact:

Mobile.: +36 20 555 4167

Email: info@iyengarjogabudapest.hu

www.iyengarjogabudapest.hu

Amrita Jógaközpont

www.amritajoga.hu

1111 Budapest, Bartók Béla út 34. 1/3

Hírlevél/Newsletter

Ha szeretnél tájékoztatást kapni műhelyekről, a linken keresztül megteheted:

http://amritajoga.hu/hirlevel/

If you wish to receive news on workshops or other Iyengar yoga related events, pls send an email to info@iyengarjogabudapest.hu and put “Newsletter” as Subject. If you wish to unsubscribe, pls email me with “Unsubscribe” as Subject.

Curriculum Vitae

erikarepassycvyogaen

INTERJÚ

NÉVJEGY

Répássy Erika

Született: Cegléd, 1973. március 21. Az első kos és azóta is töri az utat…

Mióta jógázol?

2002-óta, Londonba költöztem és talán már a második hét egyik reggelén elmentem az egyik közeli fitness terem kora reggeli jóga órájára. Meghatározó élmény volt, egyrészt a nyugalom, amibe kerültem, másrészt a testem korlátainak megtapasztalása. Rögtön tudtam, hogy ez az, amire szükségem van, megtaláltam anélkül, hogy kerestem volna, azt hiszem, egyszerűen megérettem rá és szembejött.

Mióta tanítasz?

2005-ben kezdtem el tanítani két barátnőmet, mert Írországban jóga végzettség nélkül nem lehetett tanítani, mivel a biztosítótársaságok nem kötöttek felelősségbiztosítást, anélkül meg senki nem alkalmazott volna. Aztán 2006. májusától Budapesten rendszeresen, először három stúdióban, aztán 2008. májusától a saját Amrita Jógaközpontban, amit hárman vezetünk.

Miért csinálod?

Mindig is csináltam valami sportszerűt, mert már gyermekkoromban is azt gondoltam, hogy akkor érzem jól magam a bőrömben, ha mind a szellem, mind a test jó karban van. Nem sportoltam semmit versenyszerűen, csak egyszerűen szerettem mozogni, aztán a tánc (balett és jazz tánc) lett a kedvencem, de ahhoz későn kezdtem el, hogy bármivé is váljak benne, viszont a mai napig imádom, néha még csinálom is kikapcsolódásképp. Sokat segített az intelligens testtudat kialakításában, az esztétikum megművelésében. Érdekes, hogy visszagondolva anno a nyújtások alatt már éreztem valami olyasmit, ami a testben történő tér létrehozását jelentette, a szűkösség legyőzését, kitartást adott és érdeklődést, tanulási vágyat, önképzést – mindezek a jógában is megtörténnek.

A másik fontos indok az idegrendszer, a szellem egyensúlya. Nagyon pörgős vagyok, elképesztő mennyiségű ötletelést végzek még néha késő éjjel is az óráim után. Sokszor említem barátoknak, tanítványoknak, hogy szerintem engem a jóga tart életben, ez az, amiben el tudok csendesedni, egy olyan energiaforrás, amiből tudok töltekezni, ahol érzem a kreativitásom magját, amolyan „gyári beállításhoz való visszatérés”.

Miért az Iyengar metódust gyakorlod?

Nem ezzel kezdtem, de egy szerencsés baráti találkozást követően már az első hónapokban megismertettek az Iyengar jógával, szintén Londonban. Rendkívül érdekes volt, hogy kezdetben látszólag fizikailag nem jelentett kihívást (persze azóta tudom, hogy nyilvánvalóan azt hittem, elég jól csinálom és ez persze nem így volt), viszont valami nagyon megfogott benne. Talán az a fajta nyugodtság, amiért ma is ráugrom a matracra nap mint nap. Emlékszem, egyszer bekukkantottam a haladó óra ablakán és láttam, hogy fejenállnak…hosszú-hosszú percekig. Kívülről úgy tűnhetett, hogy „csak állnak a fejükön és nem mozdulnak”, mégis átsugárzott rajtuk valamiféle meghatározhatatlan mélység. Nagyon megfogott és egyértelműen elindított a felfedezés útján. Utána Dublinban egy jó ideig nem találtam Iyengar jóga oktatót (szinte senkinek nem volt weboldala), így hatha jógáztam és astangáztam, aztán végérvényesen kikötöttem az Iyengar metódus mellett.

Ami nagyon tetszik benne, az a mérhetetlen intelligens megközelítés, hogy minden kérdésre van válasz. Nekem fontos, hogy értsem a dolgokat, persze az is, hogy átéljem mindenféle agyalás nélkül, de ha van kérdésem, akkor találjak rá választ. Ebben mindig találok. Egyszerűen fantasztikus a variációk mennyisége egy témára!

Mi a kedvenc pózod?

Az egyik a fejenállás és annak változatai (talán a forrófejűségem miatt?), ha nincs sok időm egy nap gyakorlásra, akkor biztos, hogy a fejjel lefeléket gyakorlom (kézenállás, alkartámasz, fejenállás és válltámasz).

A másik kedvencem a pránajáma, általában ezzel kezdődik a napom.

Tényleg, hogy és mennyit gyakorolsz úgy általában?

Nem kelek korán, illetve csak időszakonként, mert ha este 9-kor fejezem be a tanítást, akkor kell pár óra, hogy lelassuljak az alváshoz, ilyenkor még vagy adminisztrálok, igazgatom a weboldalunkat, tanfolyamot vagy műhelyt tervezek/szervezek, vagy valami mást csinálok, így 11-12 előtt nem nagyon kerülök ágyba, a jó alvásra pedig szükségem van, anélkül nem tudok produktívan létezni. Felkelés után rögtön pránajámázom kb. 40-60 percet, aztán reggeli, kis pihi és 2-2,5 óra ászana. A délutáné az ügyek intézése, stúdióvezetési dolgok, szövetségi ügyek, mindenféle szervezés, aztán meg tanítok este kilenc-fél tízig, előtte meg kell legalább egy fél óra elcsendesedés.

Mivel töltöd az időd, amikor nem jógázol vagy tanítasz?

Húúú, hát különböző ötleteken töröm a fejem, bár egy kicsit ez mégis inkább munka, aztán 10 év kihagyás után ismét elkezdtem énekelni, van egy jazz triónk és mostanában rendszeresen fellépünk itt-ott. Rendszeres vendége vagyok a fürdőknek, ill. nagyon szeretek kimozdulni a városból, de pihenés céljából kevesebbet sikerül, mint szeretném és nagyon szeretek a barátaimmal meg a családommal beszélgetni, lelkizni, meg jókat nevetni.

Vágysz valamire? Van olyan dolog az életedben, ami hiányzik?

Nincs. Igyekszem mindig minden helyzetből a jót kihozni, a problémákat megoldani és továbblépni. Tudom, hogy semmi nem tart örökké és minden változik. Az elején féltem, hogy talán ezt is meg fogom majd unni, ahogy eddig szinte minden „munkát”, de egyelőre szó sincs ilyesmiről. Ezt momentán nem cserélném le semmire, és ez már tart egy jó idejeJ

Mi a jövőterved?

Szeretnék továbbra is sokat tanulni, gyakorolni, jobb emberré (pl. türelmesebbé, néha kedvesebbé:) és minél jobb tanárrá válni.

 

2008-2023. Répássy Erika. Minden jog fenntartva!

%d bloggers like this: