Oktatóképző mentorprogram 2023.

OKTATÓKÉPZŐ MENTORPROGRAM KevEri

Az indiai anyaintézmény, a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) 2018-tól egyelőre leállítja az eddigi, több évig tartó oktatóképzést és mentorprogramok indítását szorgalmazza. Ennek keretén belül a tanár és a tanítvány szorosabb együttműködésben tudja átadni/elsajátítani a kezdő tanítási szinthez szükséges ismereteket. A mentorprogram célja továbbá az is, hogy tartós tanár-tanítvány kapcsolat jöjjön létre, ami alapján a tanítvány a későbbi fejlődésére vonatkozóan is tudáshoz, támogatáshoz, felkészüléshez juthat. A mentorprogram részletesebb leírását a Magyar Iyengar Jóga Szövetség megfelelő oldalán találod: http://iyengar.hu/oktatokepzes/

Az Amrita Jógaközpontban az alábbi két oktatóval tudsz felkészülni az Introductory (illetve később a további) Iyengar jógaoktatói vizsgára:

  • KEVIN GARDINER – Magyarországon a legnagyobb tapasztalattal rendelkező IYENGAR jógaoktató, aki személyesen BKS Iyengartól tanulhatott több évtizeden át
  • RÉPÁSSY ERIKA – a legszélesebb nemzetközi tapasztalttal rendelkező oktatóképző oktató, nemzetközi vizsgáztató, 2007-től a hazai oktatóképzés aktív résztvevője, tolmácsa, szervezője, oktatója és a hazai vizsgák szervezője

KEVIN és ERIKA Senior okleveles IYENGAR jóga oktatók, akik hosszú évek óta vesznek részt oktatók képzésében itthon és külföldön, kiterjedt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkeznek, szoros kapcsolatot tartanak az indiai anyaintézménnyel és nemzetközi kapcsolatrendszerük hazai viszonylatban teljes mértékben egyedülálló.  Rendszeresen vizsgáztatnak itthon és külföldön Introductory-Junior 1,2,3-as szinteken. Mindketten meghatározó szerepet töltenek be a hazai és a nemzetközi Iyengar jóga életben.

VÁLTOZÁS!!! 2019. decemberében egy óriási rendezvény keretein belül mutatta be az indiai anyaintézmény az új oklevélszint és vizsgarendszert. A végleges anyag június végén látott napvilágot és július 1-től van érvényben. A korábbi oklevélszintek résziben összevonásra kerültek az alábbiak szerint:

  1. szint – korábbi Introductory 1+2. Vizsgára bocsátás feltétele: minimum 3 év tapasztalat az Iyengar jóga terén, mentorálási ajánlás a vizsgára. A vizsgát az adott nemzeti Iyengar jóga szövetség szervezi.
  2. szint – korábbi Intermediate Junior 1+2. Legközelebbi vizsga 2022. július 1. után lehetséges. A vizsgát az adott nemzeti Iyengar jóga szövetség szervezi.
  3. szint – korábbi Intermediate Junior 3-Senior 3. A vizsgát az adott nemzeti Iyengar jóga szövetség szervezi.
  4. szint – korábbi Advanced Junior és Senior szintek. RIMYI szervezi az esetleges vizsgákat Indiában.
  5. szint – jelenleg nincs ilyen oktató (csak RIMYI)

Az új irányvonal szerint mentorálással a minimális tapasztalat követelménye a metódusban 3 évre csökkent. A 3 éves tapasztalat viszont intenzív órára járásból és rendszeres otthoni gyakorlásból áll. A jelentkező szoros kapcsolatot ápol mentorálójával és oktatójával (a két személy lehet azonos). 

A mentorprogramba való felvétel feltételei:

  • Elkötelezettség az IYENGAR metódus iránt.
  • Minimum betöltött 18 év korhatár
  • A jelentkező pozitív elbírálása (a gyakorlási szint megtekintése, rövid elbeszélgetés, személyes ismeretség)
  • A jelentkező részvételét kizáró gyógyszeres kezelés vagy egészségügyi állapot nem léte
  • A mentorprogramhoz bármikor lehet csatlakozni.

A mentorprogram alkotórészei:

  • Heti rendszerességű óralátogatás (2-4. szintű órákon). Amennyiben nem Budapesten élsz és nem tudsz hozzánk személyesen heti rendszerességgel járni, akkor gyere online órákra, stb.
  • Az Intenzív (oktatói) laboratóriumokon való rendszeres részvétel
  • A vizsga előtti és a vizsga évében 12-12 alkalom óramegfigyelés, asszisztálás
  • A házi feladatok időben történő leadása, szükség esetén időre történő korrigálása
  • Folyamatos kapcsolattartás a mentor oktatókkal
  • Elköteleződés az IYENGAR metódus felé (ennek megfelelően gyakorolj, ha esetleg már tanítasz, egyre inkább ezt tanítsd, stb.) A majdani oktatói oklevél megszerzése egyben teljes elköteleződést is jelent az IYENGAR metódus irányában.

Az Introductory vizsgára való bocsátás feltétele a mentori ajánlás.

Költségek:

A mentorálási jogviszonynak nincs külön költsége. Az összes költséget a fent leírt programokon való részvételek díjai alkotják.

A mentoráló oktató vállalja a jelölt nyomon követésének felelősségét a vizsgáig. Mind a jelöltnek, mind a mentor oktatónak azzal a megértéssel kell belépnie a mentorálási viszonyba, hogy ez egy elkötelezettség, mely az Introductory vizsga sikeres teljesítéséig tart, ha ezt a körülmények is lehetővé teszik. A három év mentoráltság nem jelent automatikus ajánlást az Introductory vizsgára. A vizsgára bocsátás feltétele, hogy a jelölt megfeleljen a vizsgán elvárt színvonalnak, ez megegyezik a korábbi évek gyakorlatának, csak így biztosítható, hogy a vizsgára jól felkészült oktatók jussanak és a vizsgázás egyben pozitív, építő tapasztalat legyen.

A mentori viszonyról írásos megállapodás készül, melyet évente meg kell újítani.

Jelentkezési lap és további információ:

Sraddha International Bt.

Répássy Erika

info@iyengarjogabudapest.hu

06 20 555 4167

Felnőttképzési regisztráció: FKB/2020/001111

És ha szeretnél OLVASNI egy kis összefoglalót, akkor kattints ide:

https://erikarepassy.wordpress.com/2019/08/22/hogyan-valassz-magadnak-joga-oktatokepzest/

Jelentkezés, jelentkezési lap kérés és további információ:

Répássy Erika iyengar_emblema

info@iyengarjogabudapest.hu

06 20 555 4167