Oktatóképzés 2019.

OKTATÓI MENTORPROGRAM KevEri

2019.

Az indiai anyaintézmény, a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) 2018-tól egyelőre leállítja az eddigi, több évig tartó oktatóképzést és mentorprogramok indítását szorgalmazza. Ennek keretén belül a tanár és a tanítvány szorosabb együttműködésben tudja átadni/elsajátítani a kezdő tanítási szinthez szükséges ismereteket. A mentorprogram célja továbbá az is, hogy tartós tanár-tanítvány kapcsolat jöjjön létre, ami alapján a tanítvány a későbbi fejlődésére vonatkozóan is tudáshoz, támogatáshoz, felkészüléshez juthat. A mentorprogram részletesebb leírását a Magyar Iyengar Jóga Szövetség megfelelő oldalán találod: http://iyengar.hu/oktatokepzes/

 

Az Amrita Jógaközpontban az alábbi két oktatóval tudsz felkészülni az Introductory (illetve később a további) Iyengar jógaoktatói vizsgára:

 • Kevin Gardiner
 • Répássy Erika

Senior okleveles IYENGAR jóga oktatók, akik hosszú évek óta vesznek részt oktatók képzésében itthon és külföldön, kiterjedt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkeznek és folyamatosan képzik magukat ezen a téren is. Mindketten meghatározó szerepet töltenek be a hazai és a nemzetközi Iyengar jóga életben.

 

Az indiai irányvonalnak megfelelően a leendő oktató 6 év gyakorlattal kell, hogy rendelkezzen:

 • 3 év gyakorlás: állandó órákon, később műhelyeken való részvétel Az első három év tapasztalat az Introcutory I-II. szillabusz anyaga (elmélet és gyakorlat).
 • +3 év mentoráltság, melynek minimális óraszáma 280 óra. A három év mentoráltság anyaga a következő:Introductory I-II Intermediate Junior I és II (elmélet és gyakorlat).

 

Az elmúlt években hároméves oktatóképző tanfolyamok alatt készülhettek fel az érdeklődők, mely kb. 370 óra tanítást és otthoni feladatokat tartalmazott. A tapasztalat azt mutatja, hozzávetőlegesen ennyi idő szükséges az alapoktatói vizsga (Introductory II) sikeres letételére, de ez természetesen egyénenként változó.

 

A mentorprogramba való felvétel feltételei:

 • Minimum 3 év Iyengar jóga tapasztalat. Ez alól indokolt esetben csak akkor adható kivétel, ha a jelentkezőnek nincs hozzáférése rendszeres Iyengar jóga órákhoz a közvetlen környezetében.
 • Minimum betöltött 18 év korhatár
 • A jelentkező pozitív elbírálása a gyakorlási szint megtekintése és egy rövid elbeszélgetés által
 • A jelentkező részvételét kizáró gyógyszeres kezelés vagy egészségügyi állapot nem léte
 • A mentorprogramhoz csak januártól és szeptembertől lehet csatlakozni

 

A mentorprogram alkotórészei:

 • Minimum évi 50 alkalom óralátogatás (2-4. szintű órákon). Amennyiben nem Budapesten élsz és nem tudsz hozzánk heti rendszerességgel járni, akkor gyere órákra, műhelyekre, táborokba, stb. Az óralátogatás legalább fele a fent említett két oktató óráin történjen.
 • Az ősszel induló Intenzív Gyakorló Év programon való részvétel (amennyiben Budapesten élsz és heti rendszerességgel jársz óráinkra, akkor elegendő a program anatómia, filozófia és későbbi gyakorlati tanítási részein részt venned)
 • A vizsga előtti és a vizsga évében 12-12 alkalom óramegfigyelés, asszisztálás
 • Évente legalább egy nemzetközi Iyengar jóga műhelyen való részvétel Budapesten
 • A házi feladatok időben történő leadása, szükség esetén időre történő korrigálása
 • Folyamatos kapcsolattartás a mentor oktatókkal
 • Elköteleződés az IYENGAR metódus felé (ennek megfelelően gyakorolj, ha esetleg már tanítasz, egyre inkább ezt tanítsd, stb.) A majdani oktatói oklevél megszerzése egyben teljes elköteleződést is jelent az IYENGAR metódus irányában.

 

Az Introductory vizsgára való bocsátás feltétele két oktatói ajánlás, melyből egy ajánlás a mentor oktatóé kell, hogy legyen. A további részleteket a Magyar Iyengar Jóga Szövetség megfelelő oldalán találod: http://iyengar.hu/oktatokepzes/

 

Költségek:

A mentorálási jogviszonynak nincs külön költsége. Az összes költséget a fent leírt programokon való részvételek díjai alkotják.

 

A mentor oktató vállalja a jelölt nyomon követésének felelősségét az Introductory vizsgáig.  Mind a jelöltnek, mind a mentor oktatónak azzal a megértéssel kell belépnie a mentorálási viszonyba, hogy ez egy elkötelezettség, mely az Introductory vizsga sikeres teljesítéséig tart, ha ezt a körülmények is lehetővé teszik. A három év mentoráltság nem jelent automatikus ajánlást az Introductory vizsgára. A vizsgára bocsátás feltétele, hogy a jelölt megfeleljen a vizsgán elvárt színvonalnak, ez megegyezik a korábbi évek gyakorlatának, csak így biztosítható, hogy a vizsgára jól felkészült oktatók jussanak és a vizsgázás egyben pozitív, építő tapasztalat legyen.

A mentori viszonyról írásos megállapodás készül, melyet évente meg kell újítani.

 

Jelentkezés, jelentkezési lap kérés és további információ:

Répássy Erika iyengar_emblema

info@iyengarjogabudapest.hu

06 20 555 4167

 

HALADÓ SZINTŰ INTENZÍV GYAKORLÓ ÉV

Mélyítsd el a megértésed az Iyengar metódus terén

 1. szeptember – 2019. május

Örömmel értesítünk minden kedves érdeklődőt erről az egyedülálló programról, melyet idén indítunk először. A program célja, hogy egy átfogó gyakorlási lehetőséget nyújtson azoknak, akik szeretnének elmélyülni az Iyengar jógában a legmagasabban képzett hazai Iyengar jóga tanárokkal. Szeretettel várunk olyan budapestieket, akik többet szeretnének tanulni, gyakorolni, Budapesttől távolabb lakókat, akik számára talán kevesebb a lehetőség a metóduson belül, külföldieket, akik a környező országokban laknak és limitált hozzáférésük van Senior oktatókhoz. Várjuk azokat is, akiknek távlati céljaikban szerepel a jógaoktatás.

A program 9 hétvégét foglal magában, amely egy zárt csoportnak ad keretet, a programhoz nem lehet egy-egy hétvégére csatlakozni. Ennek célja, hogy az egy éves kurzuson ne csak egy magas színvonalú oktatást biztosítsunk, de egy olyan összetartó közösséget hozzunk létre, ahol támogatjuk egymást a jövőben is.

TERVEZETT DÁTUMOK:

2018.

fELVÉTELI: szeptember 2. vasárnap (lásd a későbbi leírást)

 • szeptember 29/30 Laci
 • október 13/14 Kevin
 • november 10/11. Laci
 • november 24/25 Erika
 • január 12/13 Kevin
 • február 9/10 Erika
 • március 2/3 Laci
 • április 6/7 Kevin
 • május 4/5 Erika

 

TANÁRI KAR:

 • Kevin Gardiner (okleveles Intermediate Senior oktató)

kevingardiner.net

 • Répássy Erika (okleveles Intermediate Senior oktató)

iyengarjogabudapest.hu

 • Trapp László (okleveles Intermediate Senior oktató)
  hu
 • Csutoros Gergely – élettan, anatómia
 • Kádár Zoltán, Drimál István – jógafilozófia

 

A hétvége várható IDŐBEOSZTÁSA:

szombat 10:00-13:00 és 15:00-17:00 ászana, pránajáma

vasárnap 09:00-10:00 élettan vagy filozófia

10:15-13:00 ászana, pránájáma

Az oktatás magyar/angol nyelven történik, szükség esetén magyar fordítással. Az élettan és filozófia előadások magyar nyelven kerülnek megtartásra.

HelyszínEK: Amrita Jógaközpont (1111 Budapest, Bartók Béla út 34. 1/3. ) illetve Antaranga Jógaközpont (1163 Budapest, Sasvár utca 91.), esetleg külsős helyszín (létszámfüggő)

A RÉSZVÉTEL feltételei:

 • Budapestieknek: minimum 2 év jógagyakorlás az Iyengar tradíció szerint, heti rendszerességű óralátogatás okleveles Iyengar jóga oktatónál
 • Budapesten kívül élők: legalább egy év Iyengar jóga tapasztalat
 • Otthoni gyakorlás min. 3-5 perces Sirsászanával, 5-8 perces Szálamba Szarvangászanával és annak variációival és Úrdhva Dhanurászana gyakorlásával.
 • Az alapvető ászanák magyar és szanszkrit nevének ismerete
 • Sikeres felvételi (lásd alább).
 • A kurzus legalább 15 fővel indul.

 

A kurzus DÍJA:  167.500 Ft / 9 hétvége

Sikeres felvételi esetén a tanfolyam díjának fizetési esedékessége legkésőbb 2018. szeptember 15.

 

FELVÉTELI:

Dátum: 2018. szeptember 2. vasárnap 10:00-12:00 ászana gyakorlás, ebédszünet, 13:00-15:00 rövid személyes beszélgetés

Helyszín: Létszámtól függ

Díj: 6.500 HUF előre fizetendő a jelentkezési lap kitöltésével. Figyelem! A jelentkezési díj nem visszatéríthető, még akkor sem, ha a jelentkező nem jelenik meg a felvételin, vagy ha részvétele nem sikeres.

Készpénzes fizetés: Amrita Jógaközpont recepció H-CS 17:00-21:00 vagy Trapp Lászlónál az órái előtt/után

 

JELENTKEZÉS: A jelentkezési lap kitöltésével és a felvételi díjának befizetésével.

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 20.

Figyelem! Az intenzív gyakorló év a korábbi oktatóképzések tematikáját követi, erős alapot biztosít, hogy a későbbi oktatói vizsgát meg tudja célozni a résztvevő. A résztvevők a tanfolyam elvégzése után nem kapnak oklevelet. A tervek szerint a tanfolyam évente újraindul, hogy folyamatos fejlődést biztosítson leginkább azoknak, akiknek nincs hozzáférésük okleveles Iyengar jóga oktatóhoz és akiket a későbbiekben érdekel az oktatói oklevél megszerzése. 2018-tól változások lépnek életbe mind az Iyengar jóga oktatóképzésében, mind a vizsgázás terén világszerte, a változások az indiai Púna városában található Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ból származnak, így a hazai jövőbeli oktatóképzések is ettől függnek. Mindazonáltal Geeta és Prashant Iyengar kívánsága – és az esetleges változások alapja is – az, hogy a leendő oktatók minél magasabb tudással, és az Introductory oktatói vizsgáig minimum 6 év tapasztalattal rendelkezzenek (rendszeres oktató nélkül a minimum elvárás 4 év) és egy mentor program keretén belül saját tanáraikkal szoros együttműködésben készüljenek fel ne a vizsgára, hanem a tényleges tanítási feladatokra . Guruji B.K.S. Iyengar számtalan alkalommal fejezte ki, hogy az oktatók először is kiváló tanítványokká kell váljanak, a színvonalas és biztonságos tanítás hátterében az erős, mindennapi gyakorlás áll, ehhez kíván hozzájárulni ez a tanfolyam.

 

További információ, jelentkezési lap kérés:

 

 

 

Advertisements
%d bloggers like this: