Iyengar Yoga

Iyengar Yoga bks-ny-borders-book-signing-10-15-05-1341-copy BY Martin Brading

Az Iyengar (ejtsd “ájengár”) yoga a hatha jóga egyik módszere, a még ma is gyakorló és aktívan tanító B.K.S. Iyengar (1918. dec. 14-2014. aug. 20.) jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban.

Photo: courtesy of Martin Brading

Egyik legfőbb műve, a Jóga új megvilágításban, ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsali ősi jóga szútráira, bölcseleteire épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és több mint 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.
A módszer rendkívül precíz és intelligens. Biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít egyéni javítással, különböző segédeszközök használatával az egyéni adottságokhoz alkalmazkodva.
A változatos szekvenciák egyaránt fejlesztik az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és a koncentrációt.

„A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni.”
BKS Iyengar

Certification Mark/Oklevél embléma

Azon végzett, okleveles Iyengar jóga oktatók használhatják, akik valamely Iyengar Jóga Szövetség tagjai és elkötelezik magukat a folyamatos képzésre és tanulásra. Az oklevelet – ezzel együtt az embléma használati jogát – évről évre meg kell újítani. Figyelem, az “Iyengar” név jogvédelem alatt áll, csak az jogosult használatára jógaoktatással kapcsolatban, aki végzett, okleveles Iyengar jóga oktató és a feltételeknek (lásd fent)  folyamatosan eleget tesz!

Magyar Iyengar Jóga Szövetség/Hungarian Iyengar Yoga Association

Szintek/Certificaton levels:

Introductory 1, 2

Intermediate Junior 1,2,3, Senior 1,2,3

Advanced Junior 1,2,3, Senior 1,2

(A meghatározott szint nem maximumot, hanem egy tudásminimumot jelent! )

Iyengar yoga is a particular method of hatha yoga based on the teaching of Yogacharya BKS Iyengar who started teaching yoga at the age of 18 in Pune, India.
His book, Light on Yoga became a classic piece in the realm of the subject and he is the author of numerous other yoga books. Guruji`s teaching is based deeply on Patanjali`s Yoga Sutras. BKS Iyengar`s own practice and teaching results in plentyful innovation in the art and science of yoga. The method is precise, intelligent and safe providing systematic development of the practitioner through individual adjustments and a wide variety of equipments according to personal needs. The varied sequences enhance stamina, flexibility and concentration.

„Words cannot convey the true value of yoga. It has to be experienced.”
BKS Iyengar

www.bksiyengar.com

További információkat alább ill. a Fordítások oldalon találsz.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK: AZ IYENGAR JÓGA

1.      Milyen tanítványi láncolattól vagy neves gurutól ered a jóga tradíció vagy irányzat?

Bellur Krishnamachar Sundaraja (B.K.S.) Iyengar (ejtsd „ájengár”) T. Krishnamacharya közvetlen tanítványa. Az Iyengar jóga a még ma is aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Egyik legfőbb műve, a „Jóga új megvilágításban” , ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsáli ősi jóga szútráira épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen újítást eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

2.      Milyen típusú jóga, hová sorolható?

Az Iyengar jóga magáról B.K.S. Iyengarról kapta a nevét, habár nem ő nevezte el saját magáról, hanem korai tanítványai. Metódusa a hatha jógát követi, de írásaiban sokszor említi, hogy mind a karma, dzsána, bhakti jógához köthető.

3.      Mióta van jelen Magyarországon ez a tradíció vagy irányzat?

Az irányzat kb. 2004. óta van jelen Magyarországon, azóta 25 okleveles Iyengar jóga oktató tartozik a Magyar Iyengar Jóga Szövetséghez.

4.      Ki az itthoni legfőbb képviselője, guruja?

A nemzetközi szinten is az egyik legalaposabb képzés és vizsga alapján jelen pillanatban 25 okleveles Iyengar jóga oktató gyakorol és tanít Magyarországon, akik mind a Magyar Iyengar Jóga Szövetség tagjai. Az oklevelet évente meg kell újítani továbbképzéseken való részvétellel, illetve a vizsgarendszer hierarchiája biztosítja azt a minőséget, mellyel a tanítványok nap mint nap találkoznak az Iyengar jóga foglalkozáson. www.iyengar-yoga.hu.

5.      Mekkora hangsúlyt fektet az ászanákra, azon belül milyen mélyen (pl. anatómiailag)?

A metódus az ászanákon keresztül indul, de már kezdettől átszövi az „astanga jóga” mind a 8 ága: jáma, nijáma, ászana, pránajáma, prathjáhára, dhárana, dhjána és szamádhi. Az ászanákat alaposan, precízen és progresszív módon tanítja, kezdetben az ászanák formája a cél, azonban a pózok folyamatosan fejleszthetők egyre szabadabb légzést, csendesebb elmét és idegrendszert eredményezve. Az ászanákat egyfajta egyvonalúság mentén tanítja, a bizonyos testrészek meghatározott vonalak mentén való pozícionálása segíti a testet, hogy optimálisabb helyzetet nyerjen. A korrigált fizikai test lehetővé teszi a belső szervek igazítását és a légzés szabadabb áramlást, végső soron az idegrendszer elcsendesedését. Fontos, hogy a tanítványok az órákon folyamatos visszacsatolást, egyéni igazítást kapnak.

6.      Mekkora hangsúlyt fektet a pránajámára, annak élettani hatásaira?

A pránajáma technikákat középhaladó szinten kezdi tanítani, mert az első lépés a „durva”, fizikai test megművelése és felfogása, ezt követi a pránajáma sokkal finomabb érzékelése. A test, a belső szervek és az idegrendszer az ászanák progresszív gyakorlása során készíthető fel a pránajáma finom munkájára.

7.      Mekkora hangsúlyt fektet a relaxációra, meditációra?

A relaxáció minden gyakorlás része, az óra vége mindig Savászanával (halott póz) zárul. Az ászanák gyakorlása során is a Savászanában megnyugodott idegrendszert próbálja visszaidézni. Iyengar hangsúlyozza: módszere „meditáció akció közben” (meditation in action), tehát míg a mozgásszervek dolgoznak, az elme csendes és az agy relaxált állapotban van, a légzés folyamatos és nyugodt, a figyelem teljes mértékben befelé irányul.

8.      Mekkora hangsúlyt fektet a guru-tanítvány kapcsolatra?

Jelentős hangsúlyt fektet a Guru-tanítvány kapcsolatra, a módszer szinte kizárólag oktatótól sajátítható el, a metódus ma is fejlődik és egyre gazdagabb. Ezt a gazdagságot lehetetlen könyvekbe foglalni, bár irodalma az egyik legjelentősebb a jóga terén. Az oktatóképzés is hierarchikus felépítésű, mellyel biztosítható az elmélyült „oktató-tanítvány” viszony, a folyamatos visszacsatolás és fejlődés. Az oklevelek különböző szintjei és bizonyos speciális területek mint pl. kismama jóga, gyerekjóga, terápiás foglalkozások meghatározott tapasztalathoz és oklevélszinthez való kötése is fontos része a rendszernek, így biztosítható a nemzetközi átjárhatóság, megbízhatóság és kölcsönös felelősség a tudás továbbadására és alkalmazására.

9.      Mik az irányzat legfőbb céljai?

Az irányzat követi a jóga célját: „Cittas vrttti nirodah” azaz az elme hullámzásának csendesítését. Vallja, hogy az elme csak a test megművelésével együtt csendesíthető, ahol a test, az elme és a légzés kölcsönösen hat egymásra.

10.  Követnek bármilyen előírásokat, szabályozó elveket (pl. jáma,nijáma, stb.)?

Az Iyengar metódus az „astanga jóga” 8 ágára épül, alapja az 5 jáma és az 5 nijáma. Iyengar kifejti, hogy a 8 ág folyamatosan összeköttetésben van egymással és alulról felfelé épül, tehát nem lehet csak az ászanákat gyakorolni, annak része a többi 7 ág is (jáma=a társadalomban élés etikája, nijáma=egyéni irányvonalak, ászana=testtartások, pránajáma=légzéstechnikák, prathjáhára=az érzékszervek visszavonása, dhárana=koncentráció, dhjána=meditáció és szamádhi=emelkedett tudatállapot).

11.  Milyen hatásai vannak ennek a típusú jógának (testi, szellemi és lelki szinten)?

  • erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és koncentrációt eredményez;
  • integrálja a jógafilozófiát és az ászánák gyakorlását;
  • utat mutat, hogyan kezeljük a sérüléseket és a stresszt;
  • esetenként segédeszközöket használ (pl. takaró, tégla, öv, szék), hogy az egyéni adottságoktól függetlenül mindenki egyformán részesüljön a jóga jótékony hatásából és hogy a pózokat hosszabb ideig kitartva további hatások kerüljenek előtérbe
  • biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít;
  • a foglalkozásokon egyéni javítás és visszacsatolás történik

12.  Mit mondana annak, aki életében először próbálja ki ezt a típusú jógát? Kiknek ajánlaná?

Mindenkinek, akit érdekel a jóga és szeretné a testet egészségesen, az elmét csendesen, élesen és éberen tartani. Kortól, nemtől függetlenül bármikor elkezdhető. Speciális egészségügyi állapot esetén egy tapasztalt (Senior) szintű oktató hozzáértése lehetővé teszi, hogy az állapot ne rosszabbodjon, illetve esetlegesen javulás álljon be.

 

B.K.S. Iyengar az Iyengar Jógáról

Azok számára, akik nem ismerik az Ön jógaoktatásának a stílusát, mi a különbség az Iyengar metódus és más stílusok közt?

A jóga fő irányelvei azonosak, de a stílusok különböznek. Ahogy a fának is egy törzse, de számos ága van, a jóga egy, de az adaptációi különbözhetnek. A forrás a jóga törzse. Akármilyen is legyen a stílus, az egyén átalakulást tapasztal az életstílusában. Az én gyakorlásom nem különbözik másokétól, kivéve a motorikus idegek és a szenzori idegek felépítését. Ez intellektuális visszatekintést és ügyes akciót igényel anélkül, hogy az anatómiai szerkezet legkisebb részét is eltorzítaná, úgy, hogy a csontok, az ízületek, az izmok, a rostok, az energia, az elme és az intelligencia egymással egy időben, kiegyensúlyozva és harmóniában működjön, hogy az életerő és a belső mag megérintse a test minden rétegét.

Miért fontos a precizitás és a pontos felépítés az Iyengar jógában?

Barátom, a pontos felépítés precizitáshoz vezet és a precizitás egy isteni állapot, ahol az egyén megtapasztalja a kozmikus erő találkozását az egyéni erővel. Röviden a precizitás az egyéni lélek és a kozmikus lélek találkozóhelye.

Milyen jótékony hatása van annak, ha a pózokat hosszabb ideig tartjuk ki?

A jógagyakorlásban mozgás és akció is szerepel. A mozgás az egyik pozícióból a másikba való jutást jelenti, hogy szekvenciálisan a végső pozícióba, majd onnan ismét a kezdeti pontba jussunk. A mozgásban a külső elme aktív, míg ha egy ászanát hosszabb ideig tartunk, a külső elme automatikusan arra késztetésre kerül, hogy megérintse a belső elmét, amin keresztül elérjük a tudatot és az Én-t.

Az ászanákban eltöltött hosszabb idő arra készteti az intelligenciát és a tudatot, hogy kifejlessze a türelmet, a kitartást és a tűrőképességet. Abban is segít, hogy minden egyes ászanát őszintén mérjünk fel, hogy megtaláljuk a helyes pozíciót az ászanákban és hogy stabilitást és csendességet tapasztaljunk bennük.

Másodsorban az ászanákban eltöltött hosszabb idő segíti az elmét és az intelligenciát, hogy áthatoljon a belső test ismeretlen vagy a felismerhetetlen részein. Az áthatolás magában foglalja az akcióval összekötött aktív figyelmet, a dinamikus tudatosságot és az igazítások finomságát a precíz pozícióhoz.

Végül az ászanákban eltöltött idő segíti a kitartás erejének felépítését az idegrendszerben, mivel mentális és intellektuális bátorságot, erőt, bizalmat és hitet épít fel, hogy megtaláljuk a helyünket a gyakorlásunkban. A gyakorló az „idegek emberévé” válik – ez talán elenyésző hatás?

A segédeszközök használata – úgymint párnák, pokrócok, övek vagy téglák – központi szerepet játszanak a tanításában. Ez miért van? Le tudná írni a funkciójukat, legyen az fizikai, spirituális vagy akár mindkettő?

A segédeszközök használata, párnák, pokrócok, téglák és övek nem játszanak központi szerepet a gyakorlásomban vagy a tanításomban, mint alternatív metódus ahhoz, hogy mesterei legyünk az ászanának. Mivel kevés az igazi tanár, kifejlesztettem a segédeszközöket, hogy vezessék a gyakorlókat abban, hogy ráérezzenek a helyes irányokra, míg elvégzik az ászanákat, mivel a segédeszközök nem engedik, hogy hibák merüljenek fel és a gyakorlók nem tudnak rossz irányban haladni. A segédeszközök ön-segítők és ön-iránymutatók az ön-gyakorláshoz.

Másodsorban azok, akik mentálisan zavartak, fizikailag merevek, bizonytalanok vagy hátrányos helyzetűek, nem tudják függetlenül gyakorolni az ászanákat. Ahogy a kórházakban is vannak Intenzív Egységek, ahol a test funkcióit ellenőrzik, ezek a segédeszközök úgy ellenőrzik a gyakorló testét, hogy nem engedik a rossz irányok kialakulását és a gyakorló jó érzést, komfortot és biztonságot érzékel.

Harmadsorban ezek a segédeszközök két dolgot tesznek egy időben. Segítenek az izmok, az ízületek és a szervek kinyújtásában, kiterjesztésében és elvezetnek bennünket az elme ellazításához, befelé fordításához kényelmesen, ami a meditáció kulcsa.

Ahogy a segédeszközök a helyes irányba terelik a testet, jó érzés keletkezik a testben és az elme jó kedvet és felfrissülést tapasztal. A jó érzés és az elme frissességének élménye az egyént természetesen viszi az egyensúly és a test-elme-én egységének a megtapasztalásához.

Mindenki egyformán részesül a jótékony hatásokból függetlenül attól, hogy hol van az elme?

Azok, akik nem eléggé aktiválják az izmaikat, mint ahogy kellene, szintén éreznek jó érzést a jógikus mozdulatokon keresztül. Először a test végtagjaiban könnyedséget és az elmében frissességet tapasztalhatnak, még akkor is, ha az elméjük nincs is a jógában. A jóga az elme figyelmét arra készteti, hogy a test pontos felépítésére koncentráljon, aztán az elme az intelligenciával tegye ugyanezt. A jógagyakorlás nem lehetséges az elme figyelme és visszatekintése nélkül. A jóga lényege a test és az elme, az elme és az Én integrációja. Lehet, hogy ez időbe telik.

Jegyezzétek meg, hogy a jóga jótékony hatása az egyén elméjének kereteiből vonatkoztatható. Hanyag gyakorlás hanyag eredményt, intenzív gyakorlás intenzív eredményt hoz.

Forrás: Yoga Rahasya

Vol. 15, No.2. 2008

A tanárválasztás lényeges megfontolásai

Szerző: John Schumacher

Unity Woods

2010. szeptember 1.

Milyen jóga oktatóképzésben részesült az oktatód?

Gondolom, hogy a legtöbben nem igazán tudják. A kérdésfeltevésem oka, hogy gondold át, kire bízod a világ néhány legfontosabb dolgát: a saját egészségedet és a jólétedet. Vegyünk hát egy rövid  pillantást az USA-ban létező oktatóképzések néhány aspektusára.

Először is nincs nemzeti sztenderd, de tudomásom szerint regionális, vagy helyi  sincs. Bárki, aki csak akarja, kiakaszthatja a jógaoktatói névtáblát. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ember rendszeresen jár órára, aztán egy idő múlva valami okból kifolyólag eldönti, hogy tanítani szeretne.

És aztán?

A legtöbb potenciális oktató ilyenkor körülnéz, hogy milyen oktatóképzések vannak meghirdetve és kiválasztja, melyik számára a legmegfelelőbb. A választás kritériumai a földrajzi távolságtól az időtartamig terjed, függ az ártól, a jógastílustól, az oktató kvalifikációjától és sok mástól.

Íme néhány dolog, amit szerintem lényeges megfontolni egy oktatóképzés kapcsán.

Milyen kvalifikáció szükséges, hogy valaki bekerüljön a programba? Ha az egyetlen előfeltétel, hogy legyen elég pénze a kurzus fedezésére, akkor tekints gyanakvóan a programra és annak produktumára. A legtöbb oktatóképzéshez NEM SZÜKSÉGES ELŐZETES JÓGATAPASZTALAT! Bárki besétálhat az utcáról anélkül, hogy akár egy órán is részt vett volna, beiratkozhat egy oktatóképzésre és a program végén megkapja az oklevelét. Ez azért abszurd, mert a jó tanítás nem a tudáson alapul, hanem a tapasztalaton. Tudni, hogy mit, mikor és hogyan tanítsunk, az oktató saját gyakorlásából szerzett tapasztalatán nyugszik. Ez nagyon különbözik attól, hogy a pózokról a részleteket memorizáljuk majd recitáljuk a tanítványoknak. Ha az oktatóképzés egy egyhónapos kurzus és teljesen kezdők is csatlakozhatnak, akkor egyszerűen nincs elég idő, hogy megszerezzük a tudást és a tapasztalatot ahhoz, hogy biztonságosan és jól tanítsunk. Ez egyszerűen nem lehetséges. Lényeges mennyiségű idő (értsd évek) gyakorlása szükséges, mielőtt valaki oktatóképzésre adja a fejét és ami bármilyen értelmes oktatóképzés előfeltétele kellene, hogy legyen.

Az oktatóképzés időtartama egy másik lényeges dolog. Néhány egy hétvégényi. Néhány egy hónapos. Én nem bíznám a jólétemet egy egyhónapos képzésű oktatóra, legyen az bármennyire is intenzív. Nem csak ahhoz szükséges idő, hogy valaki a tanításhoz szükséges tudást megszerezze, idő kell ahhoz is, hogy valaki felfogja a tudást, gyakorolja, megértse, megtapasztalja a variációkat és a finomságokat. 6 hónap lenne a legkevesebb, számításaim szerint, de még ez sem igazán elég.

Ki tanítja az oktatóképzést? Ha a programot tanító oktató nem rendelkezik elegendő tudással és kellő tapasztalattal, esélytelen, hogy tudással rendelkező és ügyes oktatókat képezzen. Nem tudják átadni azt az oktatópalántáknak, amivel ők sem rendelkeznek.

Honnan tudod, hogy milyen az oktatóképzés és a kvalifikáció? Kérdezz! Ha az oktató elutasít vagy megsértődik a kérdéseden, akkor találj mást. Büszke kellene, hogy legyen, hogy megossza veled a kvalifikációját. Egy lépéssel tovább: ne légy megelégedve a tanár neve mellett látható rövidítésekkel. Például sok oktató mellett szerepel RYT200 vagy RYT500. De mit is jelent ez? Az RYT egy rövidítés, mely a Yoga Alliance (Jóga Szövetség) szervezetétől származik, annyi tesz:  Registered Yoga Teacher (Regisztrált Jóga Oktató). Ez nem jelenti azt, hogy okleveles oktató. A feltevéssel szemben  a Yoga Alliance nem adhat ki oklevelet, hanem csak azon oktatókat regisztrálja, akik elvégeztek valamiféle tanulmányt 200 ill. 500 óraszámban. Az oktatás nagy mértékben eltérhet és nincs szisztematikusan kontrollálva.

Nagy szervezetek és régóta fennálló tradíciók általában hosszabb és szervezettebb tréninget ill. vizsgarendszert biztosítanak. Az Anusara, White Lotus és YogaWorks például  elég átfogó tréning programmal rendelkezik. De a méret és a hosszú élet még nem garancia. A Sivananda oktatói program az egyik legrégebbi, de csak egy hónapig tart.

Nálunk, a Unity Woods-nál a legtöbb oktatónk a Nemzeti Iyengar Jóga Szövetségnél (IYANUS) szerzett oklevelet. Ha az oktatói oldalra pillantasz, látod majd az „okleveles Iyengar jóga oktató” megnevezést az életrajzukban. Íme, amit ez jelent:

Ahhoz, hogy valaki megszerezze az Introductory oklevelet (az öt szint legalacsonyabbikát), a jelentkezőnek legalább három év, okleveles Iyengar jóga oktatónál szerzett  tapasztalattal kell rendelkeznie, mialatt fenn kell tartania a folyamatos gyakorlását. További három év tanulás alatt el kell végeznie egy két-három éves oktatóképző tanfolyamot, 150 óra gyakornoki programot vagy a kettő kombinációját, két okleveles Iyengar jóga oktató ajánlásával kell rendelkeznie  és át kell mennie egy vizsgán három Intermediate oktatónál. A vizsga magában foglal egy írásbeli részt anatómiából, filozófiából és oktatásból, egy 1,5-2 órás ászana (póz) és pránájáma bemutatást és egy 40 perces óra tanítását. A tanítványt pontozzák és vagy átmegy, vagy sem. Ha átmegy, akkor egy mentorral tanul tovább legalább egy teljes évig, azt követően az előzőhöz hasonló vizsgát tesz le, de nehezebb ászanákkal és sokkal nagyobb kihívásokkal teli írásbeli teszttel. A második vizsga letétele után kapja meg az Introductory tanári oklevelet. Csak Iyengar jógát oktathat más stílusokkal való keverés nélkül, figyelembe kell vennie az IYANUS Etikai Irányelveit és tovább kell tanulnia egy senior oktatóval. Csak ekkor jogosult magát okleveles Iyengar jóga oktatónak hívnia.

Ha összeszámolod, akkor ez legalább 5 év folyamatos tanulást jelent, hogy okleveles Iyengar jóga oktatóvá válj. A legtöbb embernek ez tovább tart. Tudomásom szerint az USA-ban ez a legszigorúbb képzés és vizsgáztatás.

A környék legtöbb központjával ellentétben a Unity Woodsnál nincs oktatóképző kurzus, helyette gyakornoki programmal rendelkezünk. Azok a tanítványok, akik tanárok akarnak lenni, erre a gyakornoki programra jelentkeznek. Ha kiválasztásra kerülnek, akkor 2,5 évig mentorálom őket figyelve a gyakorlásukat, olvasnivalót és írnivalót adva nekik, tanítást és asszisztálást gyakorolnak az órákon. Amikor készen állnak, akkor ajánlom őket a vizsgára.

Én azért részesítem előnyben a gyakornoki programot, mert közvetlenebbül tudok foglalkozni a gyakornokokkal, mint egy oktatóképző keretein belül, ahol sok tanítvány van egyszerre. Saját magam választom ki a gyakornokokat, azokat, akik a hitem szerint a legvalószínűbb, hogy kitűnő oktatóvá válnak. Ez azt jelenti, hogy elsősorban elhivatottak, kiváló tanítványok és lelkesek a jóga iránt. Az évek során sikerül jól megismernem őket és egyénileg tudom vezetni őket erejüket építve és a gyengeségeikkel foglalkozva, felkészítve őket a képzés szigorúságára és kihívásaira. Ez a tradicionális megközelítés. Majd’ mindenki a Unity Woodsnál ezen ment keresztül.

Mindaz, amiről azonban szó volt, a támpontok, függetlenül attól, mennyire hatásosak, nem garantálják a tanár minőségét. De adnak valamiféle ötletet, hogy az oktató milyen képzésen vett részt, és jelenthetik egyfajta jelét annak a valószínűsíthető tudásának és kompetenciájának,  amit a tanár a tanítványoknak átad. Minden jövőbeli és jelenbeli  jóga tanítványt arra buzdítok, hogy nyomozzon egy kicsit. Tudd meg, milyen az oktatód képzettsége, milyen a kvalifikációja és hogy valójában mit jelentenek a neve vagy az oklevele melletti betűk. Van értelme, megéri az erőt és a fáradtságot és boldogabb, egészségesebb leszel hosszútávon.

Fordította: Répássy Erika

okleveles Iyengar Jóga oktató

Iyengar Jóga Budapest

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a Bellur Alapítványhoz Guruji 90. születésnapja alkalmával. 450 USD gyűlt össze és került átutalásra BKS Iyengar Bellur projektjére.

A Bellur Alapítvány

A Bellur Krishnamachar és a Seshamma Smaraka Niddhi Alapítvány, azaz a Bellur Alapítvány egy olyan karitatív Alap, melyet Guruji, családja és tanítványai hoztak létre azzal a céllal, hogy oktatási, szociális, kulturális és egészségügyi projekteket támogassanak az elmaradott, dél-indiai, Bellur falu lakói számára, ahol BKS Iyengar született és nevelkedett.

Guruji víziója Bellurban, hogy a falu mintaként szolgáljon, hogy az oktatási, orvosi, szociális és kulturális lehetőségeket megteremtve emelkedjen az általános életminőség és javuljanak a helyi fiatalok jövőbeli kilátásai. A remények szerint az erős alapok tartós szociális és gazdasági reformokat jelentenek majd. Guruji édesapja a szomszédos falu iskolájának volt tanítója, mivel Bellurban 1967-ig nem működött ilyen intézmény, amikor is Guruji az angol tanítványainak adományaiból épített iskolát.

·Az elmúlt néhány évben újabb szinteket adtak az eredeti épülethez, ahol egy hatalmas terem áll rendelkezésre a jógafoglalkozásokra

·50.000 gallonos víztartály épült a falu friss vízellátását biztosítandó

·Teljesen felszerelt középiskola épült (Smt. Ramamani Sundaraja Iyengar High School), ahova 8. évfolyamtól küldhetik gyermekeiket a szülők

·A diákok tandíjai megszűntek és az ingyenes oktatás elérhetővé vált a hátrányos helyzetű családok gyermekei számára is

·Iskolai egyenruhát kaptak a gyermekek könyvekkel és iskolaszerekkel kiegészítve

·Konyha került átadásra, hogy minden nap friss ételt kapjanak a tanulók

·A szükséges infrastruktúra is kialakításra került, úgy mint kerítés, energia ellátás, bekötő út

·Egészségház épült teljes felszereléssel és szakmai háttérrel

·Vendégház épült, hogy szállást biztosítson Bellur látogatóinak

·A világ első Patanjali temploma is restaurálásra került

A jövőbeli tervek is hasonlóan ambiciózusak, mint az eddig megvalósítottak, amihez folyamatos támogatás szükséges az Iyengar közösségtől, hatalmas összeg, ami lehetővé teszi ezek megvalósítását és fenntartását. A Bellur falu lakói számára a fentiek jótékony hatása felbecsülhetetlen, a jövőbeli projektek pedig az egész környék hasznára válhatnak.

Guruji kéri tanítványait a világon mindenütt, hogy gyűjtsenek adományokat, hogy az Alapítvány által már elkezdett programokat továbbvihessék.

„Az adás nem szegényít. A visszatartás nem gazdagít.”

B.K.S. Iyengar

Az Iyengar metódusról további információkat találsz a Fordítások oldalon.

2008-2023. Répássy Erika. Minden jog fenntartva!

%d bloggers like this: