Posted by: Erika Repassy | November 15, 2017

Fapados koncert aranyér’ világsztárral – egy GetCloser koncert avagy inkább MomBorzalom

sardines-in-canKét hete volt, de most jött ki belőlem. Mert hetekig azon gondolkoztam, talán lassan olyan panaszkodó nyanyává kezdek tán válni, mint akiken 20 éve kacagtunk, avagy tényleg hangot tudok és akarok adni nem tetszésemnek. Őszintén szólva egyre több gátlástalan helyzet háborít fel lépten-nyomon. Nem gondolnám, hogy van hatása, mert a nyári „villanyvezetéket találtam a dobozos jégkrémben” sztori után sem érkezett meg a beígért kompenzációs csomag.

Pet Metheny jött ismét Budapestre és én kb. két évente eljutok és imádom, mert eddig a helyszíneken elvarázsolt a zsenialitása, zenéje, az egész atmoszféra, a csoda, ami miatt egy koncert egyedi és megismételhetetlen. Amiért az ember még egy lemez árának többszörösét is hajlandó kiadni, hogy egy olyan élményből inspirálódjon, ami hetekig vele marad, ami beépül a sejtjeibe, amikor a zene, a zenészek és a hallgatóság eggyé válik.

MomBorzalom. A sportcsarnokról van szó. 2000 ember, teltház. Bőven időben érkezünk, a telón felvillanó hightech jegyünkkel ránézésre be is jutunk, semmi leolvasó, csak a hagyományos ránézek, oszt’ mehetsz is. Csak bízni tudunk abban, hogy nem ülnek a helyünkön egy házilag összeeszkábált jeggyel. De nem, mert a székre alig lehet leülni. Egy hodályt képzeljetek el, ami széltében nagyon el van húzva, a terem telis tele székkel, amolyan esküvői-gálavacsi-rendezvényszékekkel, aminek karfája nincs, viszont a székek annyira össze vannak tolva, hogy ha elég sovány vagy és amúgy beférsz a sorodba, akkor vagy te ülsz le, vagy a melletted már korábban odaért kétvállú. Hátul az olcsóbb jegyeknél is extra szolgáltatás, hogy tarthatod a hátad, mert olyan lelátón vagy, ahol nincs minek nekidőlni. Talán emiatt GetCloser…tényleg?! Nnnna, hát Kevinnel nem fértünk el, én női konfekció 36-os méret, ő meg férfi M/L. Egyikünk sem gyúr vállra. Egyre jönnek a lelkes koncertezők és egyre hangzik a panasz előttünk, mögöttünk, oldalvást. Akinek vastag bőr van a képén, leülés után még szét is nyitja jó nagy terpeszbe a lábát, biztos ami ziher a térfoglalás végett. Hi-he-tet-len, hogy ezt sikerült 15.000 Ft-os jegyárból kihozni. Profitmaximalizálás – szólalt meg a szélszes mögöttem. Senki de senki nem tett semmit, csak tűrte és talán várt valakire, hogy megoldja helyette a helyzetet. Senki nem emelte fel a hangját, senki nem kérte ki magának. Ezt is le lehet tolni a torkunkon. 2000 ember heringmódra bezsúfolva. Annyit sikerült kihoznom a szituból, hogy végül felcsattantam és megkértem a szélén ülőket, hogy ugyan húzzák már a széküket a folyosó felé egy jó arasszal, hogy legalább levegőhöz jussunk. Egy kicsit összenevettünk. Aztán a „jöjjenek pontosan, mert mi tényleg pontosan kezdünk ma este” koncert uszkve bő 15 perces késéssel kezdődött, amíg élveztük ülőpozíciónkat és a minimális nagyságú színpad, mely a terem közepén volt valahol látható azoknak, akik elég nagyra nőttek, nos leginkább azt a hatást keltette, mintha egy lagziban ültünk volna és valahol játszott volna egy zenekar amolyan szokol rádió jelleggel egy ekkora hodályban. Az meg milyen jó, hogy oldalról több mint két órát úgy tölthettek az odakerülők, hogy az előttük magasodó fekete semmi helyett a fejüket erős szögben fordíthatták a színpad felé – talán tizenkétezerért két és fél órán át. Pat Metheny és zenésztársai persze mindent kihoztak a koncertből és az első fél óra után a hangzás is lényegesen javult és már-már voltak olyan pillanatok, amikor a lelkünk eggyé vált a zenével. Egyedül nekik köszönhetően.

Egyszóval gratulálok a szervezőknek, mert ennyire pocsék koncerthelyszínen még sosem jártam és nem is fogok, akkor inkább marad az otthon melege és a CD-k hangulata és kívánom, hogy legközelebb ők üljenek ilyen körülmények között, fapadosan, aranyér’. De inkább mégis azt kívánom, hogy nyerjen teret a korrekt bizniszkivitelezés és legyen béke, nyugalom, kedves arcok és inspiráló koncertek, mert a közösségi élmények alapvetően szárnyakat is adhatnának, ha jó kezekben van a szervezés és az erre szakosodott cég nem csak a pénzt számolja, hanem korrektül hozzájárul a felejthetetlen élményhez.


Categories

%d bloggers like this: