Posted by: Erika Repassy | November 25, 2009

Iyengar jóga – a név kötelez

Nyílt levél: Iyengar jóga –a név kötelez

Nagyon örülök, hogy egyre-másra nyitnak jóga stúdiók az országban és egyre több érdeklődő fordulhat jobb esetben szakavatott oktatóhoz. Sajnálattal látom azonban, hogy Iyengar mester nevét gyakran úgy használják, hogy arra esetleg nincs jogalapjuk.

Tudnotok kell, hogy az Iyengar jóga, metódus vagy stílus neve mint megjelölés vagy kifejezés jogi védelem alatt áll, csak és kizárólag az használhatja, aki végzett, azaz okleveles Iyengar jóga oktató, esetleg képzés alatt áll (ennek megjelölésével), tagja egy Iyengar Jóga Szövetségnek és licence használati engedélye van, amit évről évre megújít –  a megjelölt követelményeknek eleget téve. Ebben a metódusban a minimum végzettségű oktató legalább 5 éves gyakorlással rendelkezik, legalább két évig áll képzés alatt és elkötelezi magát a metódus követésére, a folyamatos gyakorlásra és továbbképzésre.

Guruji nem védette le az általa feltalált és azóta a világon elterjedt jógaeszközöket azért, hogy minél több emberhez eljuthasson a jóga és lehetővé váljon a gyakorlás. Az Iyengar név azonban pont azért áll védelem alatt, mert csak ezzel tartható fenn a metódus tisztasága és eredetisége. Bár egyelőre még nincs Iyengar Jóga Szövetség Magyarországon (én magam is a brit szövetség tagja vagyok), de lassan alakulóban van és akkor hivatalosan is lesz fóruma ennek a hazánkban is egyre nagyobb tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő módszernek.

Addig ezúton szeretném felhívni minden érdeklődőnek a figyelmét a fentiekre, hogy a jóga és Iyengar neve ne egy „marketing eszköz” legyen, hanem egy kiérdemelt megjelölés, ami garantált szakértelmet és tudást sugall.

Répássy Erika

okleveles Iyengar jóga oktató

Pune, India, 2009. november 25.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: